Projecte VPK


Vente Pa’Ka (VPK) és un projecte d’oci nocturn alternatiu i juvenil que, nascut l’any 2006, té com a objectiu esdevenir un model de referència en els processos de participació juvenil.

Nascut d’un col·lectiu de joves amb ganes de transformar la seva realitat, des del Programa Vente Pa’Ka treballem per:

  • Generar espais de relació que ens permetin identificar inquietuts compartides per transformar-les en propostes d’acció comunitàries.
  • Oferir als joves alternatives d’oci que transformin la seva realitat, especialment en termes d’oci saludable i socialització .
  • Fer als i les joves els responsables de l’autogestió del propi oci juvenil, acompanyant-los en l’ús i gestió dels espais de la ciutat.

D’on venim?


Al 2006, un grup de joves de Sant Boi de Llobregat, van prendre la iniciativa d’omplir el buit que hi havia a la ciutat pel que fa l’oferta d’oci alternatiu juvenil,treballant per oferir activitats d’oci que incidissin de forma directa en la vida dels i les joves de la ciutat.

Acompanyats per l’equip professional de la Fundació Marianao i altres recursos de la ciutat, i familiaritzant-se amb els reptes de l’associacionisme i la dinamització juvenil mitjançant formacions específiques, els i les joves vinculats al VPK van començar a dinamitzar els caps de setmana activitats nocturnes on el col·lectiu juvenil és el protagonista. Així doncs, des de l’autogestió, al VPK els joves dinamitzen activitats pensades per joves i per a joves, que permitin ampliar el ventall d’oci nocturn tradicional, alhora que incidir de manera preventiva en les conductes de risc vinculades a l’oci no saludable.

Els i les joves són els autèntics protagonistes del programa, i són els qui tenen les eines i espais per decidir com volen que sigui l’oci nocturn a la ciutat. Per fer-ho, el Programa VPK es vertebra en tres grans eixos, pel que fa al tipus d’activitats:

  • Tallers
  • Activitats culturals
  • Torneigs esportius

Totes les activitats culturals i esportives dels divendres es desenvolupen  (de 22pm a 03am). Les activitats culturals del dissabtes es realitzen (de 18pm a 01am) i  les activitats esportives (de 22pm a 03am) i són obertes i gratuïtes per a joves d’entre 15 i 35 anys.

Com funciona?


Que totes les activitats siguin gratuïtes respon al model d’oci inclusiu i obert a tothom que caracteritza VPK. L’accés a la cultura, l’esport i l’ús dels espais públics en horaris poc habituals facilita que els joves s’apropiin de la seva comunitat i treballin per a transformar-la, allunyat-se de les propostes d’oci consumista i passiu.

Durant l’any, es realitzen 3 fases del Programa VPK, amb un total de 6 caps de setmana per fase, en què durant les nits de divendres i dissabte es dinamitzen en paral·lel activitats en diferents espais de la ciutat. Cada fase acaba amb una activitat especial, l’activitat bomba, que serveix com a cloenda.